Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την απαγόρευση των φονικών φυτοφαρμάκων για τις μέλισσες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σήμερα το πράσινο φως για να απαγορεύσει επί δύο χρόνια, από την 1η Ιουλίου, τη χρήση στην ΕΕ τριών φυτοφαρμάκων τα οποία είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες, ανακοίνωσε η γαλλική αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

"Πλειοψηφία 15 κρατών της ΕΕ (μεταξύ τους η Γαλλία) στηρίζουν την Επιτροπή που θα απαγορεύσει 3 εντομοκτόνα «νεονικοτινοειδή», ανακοίνωσε η γαλλική αντιπροσωπεία από το λογαριασμό της στο Twitter.

Η Γερμανία, η οποία απέσχε κατά την πρώτη ψηφοφορία στις 15 Μαρτίου, εντάχθηκε στο στρατόπεδο των οπαδών της απαγόρευσης παρά την τεράστια πίεση του γερμανικού ομίλου Bayer ο οποίος διαθέτει στην αγορά, μαζί με τον ελβετικό όμιλο Syngenta, τα φυτοφάρμακα που θα απαγορευθούν.

Αντίθετα η Ιταλία, η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης κατά την πρώτη ψηφοφορία το Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της, επειδή δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία, έγινε γνωστό από συμμετέχοντες. Το Βερολίνο και η Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους.

Εκτός από την Ιταλία, επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ουγγαρία, ψήφισαν επίσης εναντίον της απαγόρευσης και τέσσερις απείχαν.

Η Επιτροπή υπολόγισε πως έχει συγκεντρώσει αρκετούς νέους υποστηρικτές στην ψηφοφορία αυτή ώστε να αποφασισθεί η απαγόρευση των τριών υπό κατηγορία νεονικοτινοειδών —κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειαμεθοξάμη— που είναι παρόντα σε φυτοφάρμακα τα οποία παράγονται από τους ομίλους Bayer (Γερμανία) και Syngenta (Ελβετία), ιδιαίτερα το Cruiser OSR.

Προτείνει να ανασταλεί η χρήση τους επί δύο χρόνια σε τέσσερις καλλιέργειες: αυτές του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτρόπιου και του βαμβακιού. Η απαγόρευση θα αφορά ορισμένες καλλιέργειες και ορισμένες περιόδους του χρόνου στη διάρκεια των οποίων δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.

Η Επιτροπή βασίσθηκε σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Μυκονιάτικο Συρτάκι στο γιαλό!

Βάγιo-βάγιo τω βαγιώ και συρτάκι στο γιαλό!

Βδομάδες έκαναν πρόβες και να το αποτέλεσμα!

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Υποστηρίξτε την ευρωπαϊκή απαγόρευση για τα νεύρο-ενεργά εντομοκτόνα

Aναδημοσίευση από την σελίδα του Κώστα: Υποστηρίξτε την ευρωπαϊκή απαγόρευση για τα νεύρο-ενεργά εντομοκτόνα

Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλούμε να στηρίξετε και να διαδώσετε μέσω των δικτύων σας την επείγουσα έκκληση για δράση για τη σωτηρία των μελισσών http://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html

Η Ελλάδα ψήφισε κατά της απαγόρευσης στην πρώτη ψηφοφορία και έχουμε μέχρι τις 29 Απριλίου που θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία για να ζητήσουμε από τον Έλληνα Υπουργό να αλλάξει γνώμη και να υποστηρίξει τις μέλισσες. Από ότι φαίνεται ο λόγος που το ελληνικό υπουργείο ψήφισε κατά της απαγόρευσης είναι ότι γίνεται χρήση των νεο-νικοτινονειδών για την αντιμέτωπιση της αρρώστιας στους φοίνικες.

Επισυναπτόμενα σε αυτό το email, θα βρείτε τα κείμενα στα ελληνικά και web banners σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.

    Παρακαλούμε να υποστηρίξετε αυτή τη δράση:
  1. Βάζοντας ενός banner και το παρακάτω link στην αρχική ιστοσελίδα www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html
    Εάν θα θέλατε ένα banner στην εθνική γλώσσα σας, απλά στείλτε ένα email, αναφέροντας το απαιτούμενο μέγεθος banner και θα σας το στείλουμε το συντομότερο δυνατόν.
  2. Διαδώστε τη δράση μέσω Tweeting και FB’ing www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html
  3. Διαδώστε το κείμενο της δράσης με www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html στα μέλη σας και στις λίστες email
  4. Δημοσιεύστε το βασικό κείμενο ως είδηση στην αρχική σελίδα σας - μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε απευθείας από www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html
  5. και φυσικά στείλτε μήνυμα στον κ Τσαυτάρη τον Υπουργό Γεωργίας

Με εκτίμηση
Μυρτώ Πισπίνη

Εκπρόσωπος της ARC2020 για την Ελλάδα. www.arc2020.eu

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Στα νεο-νικοτινοειδή φυτοφάρμακα οφείλεται η κατάρρευση πληθυσμών μελισσών

Στη χρήση ενός ειδικού τύπου φυτοφαρμάκων, των νεο-νικοτινοειδών, οφείλεται η μαζική κατάρρευση των πληθυσμών μελισσών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να ζητά την απόσυρση των εν λόγω προϊόντων

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά η πρόταση δεν υπερψηφίσθηκε καθώς από τις 27 χώρες της Ε.Ε. μονάχα οι 13 ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, πέντε απείχαν (μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Βρετανία) και εννέα χώρες ψήφισαν κατά της απαγόρευσης (Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Λιθουανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Ουγγαρία).

Τα νεο-νικοτινοειδή φυτοφάρμακα κατηγορούνται ότι καταστρέφουν το «GPS» των μελισσών, και οδηγούν σε μείωση του αριθμού τους. Χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες όπως στην ελαιοκράμβη, στα σιτηρά, στο βαμβάκι και στους ηλίανθους και έχουν δράση παρόμοια με το φυσικό εντομοκτόνο νικοτίνη, το οποίο δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ο αρχικός σχεδιασμός και προορισμός δράσης αυτού του είδους φυτοφαρμάκων ήταν να χρησιμοποιούνται για την «επένδυση» των σπόρων, έτσι ώστε τα φυτά να αποκτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για όλη τους τη ζωή, χαρακτηριστικά που θα τα κάνουν ισχυρότερα απέναντι στα επιβλαβή έντομα.

Ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια τροφίμων, Τόνιο Μποργκ, ανακοίνωσε στους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. την απόφασή του να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την πρότασή του για την ανάκληση των φυτοφαρμάκων, και να τεθεί αυτή σε ψηφοφορία την άνοιξη, έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα από την 1η Ιουλίου του 2013. Σε περίπτωση που μεταξύ των κρατών μελών δεν συγκεντρωθεί ειδική πλειοψηφία, την τελική απόφαση θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΗΓΗ: Τα νεο-νικοτινοειδή φυτοφάρμακα κατηγορούνται ότι καταστρέφουν το «GPS» των μελισσών, και οδηγούν σε μείωση του αριθμού τους

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα το Κυνήγι

O Όμιλος "Ωρίων - Το Δίκτυο των Κυνηγών", διοργανώνει διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα το Κυνήγι. Το κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει με όσες ζωγραφιές επιθυμεί. Θα δεχόμαστε τις ζωγραφιές ταχυδρομικά, μέχρι τις 31/5/2013 στη διεύθυνση του Συλλόγου μας (Κρήτης 2, τκ:15127, Μελίσσια).

Ο Σύλλογός μας θα συμμετάσχει με περίπτερο στην έκθεση Natex (Κυνήγι, Ψάρεμα, κλπ) που διοργανώνεται φέτος από 4 έως 8 Απριλίου 2013 στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε στην ιστοσελίδα (www.natex.gr) της διοργανώτριας εταιρίας Delta Media-Εκδόσεις Βαρβέρη, την οποία ευχαριστούμε και δημοσίως για την φιλοξενία.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Συλλόγου μας (Νο 60β), όσα παιδιά θέλουν μπορούν να φέρουν τις ζωγραφιές τους ή ακόμα και να ζωγραφίσουν επιτόπου (θα διατίθενται υλικά).

Όλα τα έργα, είτε παραληφθούν ταχυδρομικά, είτε αυτοπροσώπως στην έκθεση, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν έπαινο για τη συμμετοχή τους. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει ανά ηλικία. Το συνολικό έπαθλο για τις καλύτερες ζωγραφιές είναι 300€ υπό τη μορφή δωροεπιταγών για πολυκατάστημα παιχνιδιών.

Πληροφορίες, οδηγίες και αίτηση συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://www.orion.net.gr