Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Θα το πιούμε όλο το πικρό ποτήρι κ Πρετεντέρη...


Τώρα του κάθεται στο στομάχι η καταγγελία του μνημονίου.. Αλλα μας έλεγε μήνες πριν.
Μήπως είναι αργά πλέον;

Επικίνδυνη ανοησία - Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

"Η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει μονομερώς το Μνημόνιο και να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση είναι δευτερευόντως επικίνδυνη. Πρωτίστως είναι ανόητη.
Είναι επικίνδυνη επειδή θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας.
Η δανειακή σύμβαση προβλέπει την εισροή περίπου 14,5 δισ. έως τον Σεπτέμβριο ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 6,3 δισ. ευρώ για τις καθυστερημένες οφειλές του Δημοσίου - οι οποίες τώρα μάλλον θα ξεπερνούν τα 7 δισ. και συνεχίζουν να αυξάνονται...
Αν η δανειακή σύμβαση καταγγελθεί, τότε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή «της Αριστεράς» θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να βρει αυτά τα ποσά από κάπου αλλού.
Αλλά επειδή «λεφτά δεν υπάρχουν!», αποκλείεται να τα βρει.
Ετσι, η χώρα θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε στάση πληρωμών, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τεράστια κοινωνική αναταραχή.
Με πρώτο στόχο, βεβαίως, την ίδια την «κυβέρνηση της Αριστεράς» που θα έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου - ούτε ψύλλος στον κόρφο τους!
Αυτή η εξέλιξη όμως δεν είναι μόνο επικίνδυνη. Είναι και ανόητη. Και είναι ανόητη επειδή είναι περιττή.
Διότι τίποτα δεν θα επιτύχει η χώρα με τη μονομερή καταγγελία που δεν μπορεί να το επιτύχει με την καλή διαπραγμάτευση.
Εννοώ φυσικά μια σοβαρή και οργανωμένη διαπραγμάτευση. Οχι σαν εκείνη που έκαναν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, ούτε σαν αυτήν που έφερε εις πέρας η κυβέρνηση Παπαδήμου και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Αλλά μια διαπραγμάτευση από συγκροτημένους και αποτελεσματικούς ανθρώπους, που ξέρουν και το αντικείμενο και τη δουλειά. Οχι από μαθητευόμενους μάγους, ούτε από πολύξερους σωτήρες.
Και οι οποίοι θα κατορθώσουν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη τόσο στους ξένους συνομιλητές τους όσο και στην ελληνική κοινωνία.
Αυτονόητη ερώτηση: Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι τόσο απαραίτητοι άνθρωποι; Υπάρχουν πουθενά γύρω μας;
Ομολογώ ότι δεν μου είναι εύκολο να παραθέσω ονόματα, ούτε είναι άλλωστε η δουλειά μου.Είμαι βέβαιος όμως ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια Εθνική Ελλάδος με τους καλύτερους, είτε βρίσκονται μέσα στα κόμματα (και εννοώ όλα τα κόμματα...) είτε έξω από αυτά. Υπό δύο προϋποθέσεις:
Θα αποφύγουμε τον κίνδυνο της μονομερούς καταγγελίας και της εθνικής καταστροφής - αυτό ελπίζω να το φροντίσουν οι ψηφοφόροι στις 17 Ιουνίου...
Θα καταφέρουμε να βρούμε έναν καλό προπονητή για την Εθνική. Εναν προπονητή, δηλαδή, που δεν θα λειτουργεί ως τοποτηρητής της τρόικας αλλά ως εκπρόσωπος της ελληνικής κοινωνίας.
Και ο οποίος δεν θα διαπραγματεύεται μόνο, αλλά και θα κυβερνά."


Σχόλιο:
O Πρετεντέρης έχει κάνει τα πάντα ολους αυτούς τους 30 μήνες, ώστε να απαξιώσει την κάθε προσπάθεια εξυγίανσης. Εχει πει αμέτρητες φορές πόσο κακό είναι το μνημόνιο 1, το μνημόνιο 2, οι εφαρμοστικοί νόμοι και τα ρέστα. Μπορεί άνετα να υπερηφανεύεται οτι είναι ένας βασικός παράγοντας της ανόδου του σύριζα. Βέβαια μάλλον νόμιζε - και αυτός - οτι η πίεση για κάτι άλλο, κάτι ευκολότερο, θα έφερνε κάποια αλλαγή της πολιτικής λιτότητας και περικοπών. Οι ιδέες αυτές βέβαια, οχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν, αλλά απεναντίας είχαν δραματικά αρνητικό αποτέλεσμα στην αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης, καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες οτι δήθεν υπάρχει ένας άλλος εύκολος δρόμος και τέλος, ως αποτέλσμα όλων αυτών, η μερική αποτυχία της επίτευξης των οικονομικών στόχων, ανάγκαζε την τρόϊκα να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα που επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα και καθιέρωσαν την άποψη οτι "κάθε τρίμηνο θα έχουμε νέες περικοπές οτι και να γίνει".. Βλέπουμε σήμερα να λένε ολοι οι αντιμνημονιακοί, οτι "το μνημόνιο οδηγεί στην χρεοκοπία", χωρίς να διαισθάνονται οι περισσότεροι οτι οι ίδιοι είναι πρωτεργάτες στην αποτυχία ..στη μη εφαρμογή..

Ο Πρετεντέρης ΔΕΝ πίστευε ποτέ οτι ο σύριζα θα κάνει αυτά που λέει. Αλλωστε αυτό είναι και το νέο ρεκόρ της πολιτικής στην Ελλάδα.
ΠΟΤΕ πριν δεν συνέβη, σε καμία χώρα του κόσμου, τόσο πολλοί ψηφοφόροι να δηλώνουν οτι θα ψηφίσουν ένα κόμμα για το οποίο ΔΕΝ πιστεύουν λέξη από το πρόγραμμά του!
Τα αρχικά μου-σου-του των συριζαίων, με τις διαφορετικές δηλώσεις των συνιστωσών, αφού μάζεψαν τα ψηφάκια των "άπιστων", τώρα πλέον που "το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω", μιλάνε για την κυβέρνηση που τους υπαγορεύει η πολιτική τους νοοτροπία. Οι Πρετεντέρηδες λοιπόν, σήμερα αρχίζουν να βλέπουν πόσο λάθος εκτίμηση είχαν οταν διαμόρφωναν την κοινή γνώμη. Νόμιζαν οτι "τιμωρώντας" τους μνημονιακούς, ένα νέο κόμμα θα κράταγε τις επιτυχίες και τα καλά, δηλαδή το χρήμα, τα χαμηλά επιτόκια, την παράταση του χρόνου αποπληρωμής, το κούρεμα του χρέους κατά 110 δις.. κλπ θα καταργούσε όλες τι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις μειώσεις των δαπανών, των μισθών και των συντάξεων και θα πήγαινε μετά να διαπραγματευτεί με την τρόϊκα ..ΤΙ;
ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ..

Τώρα ειναι πλέον αργά και γι'αυτούς τους μετανοημένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, αλλά και για μας που γανιάσαμε αδίκως να φωνάζουμε.... οτι στραβά αρμενίζει η βάρκα...
Θα το πιούμε το ποτήριον ΟΛΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: