Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Διπλάσιο το "χαράτσι" στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Μάθαμε ξαφνικά οτι εδώ και 4 χρόνια, από το 2007 δηλαδή, πληρώναμε για τον ΤΑΠ στον Δήμο διπλάσια και τριπλάσια ποσά από τα κανονικά! Είχε πέσει νοθεία στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Μύκονο, κυρίως για τα εκτός σχεδίου κτίσματα.. Ο τότε Δήμαρχος Χ.Βερώνης, φαίνεται οτι θεώρησε ψίχουλα τις τιμές ζώνης της εφορίας και απλά τα τριπλασίασε και έστειλε στη ΔΕΗ τιμή ζώνης για τα εκτός σχεδίου 2,800 ευρώ αντί του 1050 που ισχύει! Αν αυτό δεν είναι καθαρή απάτη... τι άλλο μπορεί να είναι;

Αυτό το καλοκαίρι το πήραν χαμπάρι στον Δήμο (τόσα χρόνια τι γινόταν;) και άμεσα λέει ο Δήμαρχος με απόφαση του Δ.Συμβουλίου, έστειλαν έγγραφο στην ΔΕΗ με τις διορθωμένες τιμές. Όλοι ησύχασαν τότε και έλεγαν οτι το "χαράτσι", δηλαδή ο νέος φόρος για τα ακίνητα που θα υπολογισθεί με βάση την τιμή ζώνης, τα τετραγωνικά και την παλαιότητα του κτίσματος, θα πληρωθεί με τις κανονικές διορθωμένες τιμές, να μην μας έρθει και κανένας κόλπος.

Υπολογίστε μόνοι σας τον φόρο από ΕΔΩ:
Tι φόρο θα πληρώσετε για το ακίνητό σας

Δυστυχώς αυτές τις μέρες τα μπιλιέτα της ΔΕΗ άρχισαν να καταφθάνουν και οι λογαριασμοί έχουν υπολογισθεί με την τιμή την "ψεύτικη", δηλαδή τα 2.800 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι οι συντελεστές να βγαίνουν διπλάσιοι και αντί του 5 περίπου να πολαπλασιάζονται τα τετραγωνικά με 10... Αν έχεις ένα σπίτι εκτός σχεδίου - όπως εγώ - 85 τετραγωνικών, πάνω από 25 χρονών και με αντικειμενική τιμή ζώνης 1050,θα έπρεπε να πληρώσεις συνολικά 446 ευρώ σε δύο δόσεις.. Τώρα με την πλαστή τιμή πάει το διπλάσιο!

Ο Δήμαρχος μας ενημερώνει οτι έστειλε έγκαιρα τις διορθωμένες τιμές και εν συνεχεία, οταν είδε οτι η ΔΕΗ τον "έγραψε" κανονικά και δεν τις διόρθωσε, έστειλε το παρακάτω κατεπείγον υπόμνημα στον Βενιζέλο σαν ΥΠΟΙΚ, ζητώντας την άμεση διόρθωση..

"Αξιότιμε κύριε υπουργέ, Σας γνωρίζουμε ότι το τμήμα εσόδων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου μας έχει προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις των τιμών ζωνών, ώστε να συμβαδίζουν με τις ισχύουσες τιμές του Υπουργείου Οικονομικών για τις εκτός σχεδίου περιοχές Μυκόνου και Άνω Μεράς Μυκόνου που αφορούν την πραγματική αξία των ακινήτων ανά τμ. Οι παραπάνω απαραίτητες διορθώσεις αποφασίστηκαν, μετά από εισήγηση του τμήματος των εσόδων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου, σε συνεργασία με την εταιρεία «Αναβάθμιση Ολοκληρωμένες Λύσεις ΑΕ» η οποία υποστηρίζει τη νέα εφαρμογή του ΤΑΠ, προς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έλαβε τις σχετικές αποφάσεις με αριθμ.114, 136/2011, αντίγραφα των οποίων σας επισυνάπτουμε με το παρόν. Οι διορθώσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες, διότι στο μηχανογραφικό σύστημα της υπηρεσίας μας καταχωρήθηκαν από το έτος 2007 εκ παραδρομής, υπερδιπλάσιες οι τιμές ζώνης ανά m2, με αποτέλεσμα να διαφέρουν από τις τιμές ζώνης ανά m2 που αναφέρονται στους σχετικούς πίνακες του Υπουργείου Οικονομικών. Εντός αυτών των πλαισίων σας ενημερώνουμε ότι στον ΚΑ 007 Κ2 η τιμή ζώνης ανά m2 πρέπει να διορθωθεί από τα 2800€/m2 στα 1050€/ m2 για κτίσματα μονοκατοικίας.

Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν δύο (2) νέοι ΚΑ για να καταχωρηθούν : Κ1/τιμή ζώνης ανά m2 για κτίσματα κατοικίας εντός συγκροτήματος κατοικιών σε 750€/m2 , Κ3/τιμή ζώνης ανά m2 για κτίσματα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη σε 640€/m2.

Επίσης για τις εκτός οικισμού περιοχές στην Άνω Μεράς πρέπει να διορθωθούν οι ΚΑ: 101/ Κ2 για κτίσματα -μονοκατοικία από 1150€/m2 σε 1050 €/m2. 102/Κ1 για κτίσματα -κατοικίες σε συγκρότημα από 410,86€/m2σε 750€/m2 103/Κ3 κτίσματα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη από 1150€/m2 σε 640€/m2.

Οι ως άνω τιμές έχουν καθοριστεί με βάσει τον ισχύοντα επισυναπτόμενο πίνακα του Υπουργείου Οικονομικών. Λόγω του κατεπείγοντος, παρακαλούμε για την άμεση διόρθωση, διότι πληροφορούμεθα ότι το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ δεν έχει προβεί ακόμα στις συγκεκριμένες διορθώσεις, και ενόψει της έκτακτης εισφοράς μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα κληθούν οι κάτοικοι του νησιού μας να πληρώσουν με τις λανθασμένες αναγραφόμενες τιμές, που αγγίζουν το υπερδιπλάσιο της πραγματικής τιμής ζώνης. Παράλληλα, θεωρούμε άδικο οι κάτοικοι της Μυκόνου να επωμισθούν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, που για τέσσερα ολόκληρα χρόνια εκ παραδρομής πλήρωναν, ειδικά στη δύσκολη εποχή που διανύουμε όλοι, και να επιβαρύνονται με το τριπλάσιο του ποσού, από αυτό που επίσημα το Υπουργείο Οικονομικών έχει καθιερώσει στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές. Κύριε Υπουργέ, Για τους ως άνω σοβαρούς και τεκμηριωμένους λόγους ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που πλήττει τον τόπο μας. "


Και τώρα τι κάνουμε;
Αντε και να βρώ να τα πληρώσω με την υπόθεση οτι θα τα πάρω πίσω...
Θα τα πάρω όμως και πότε;
Φίλος που πήρε τηλέφωνο πρώτα την ΔΕΗ, άκουσε έκπληκτος τον υπάλληλο να του ψυθιρίζει εμπιστευτικά δήθεν, να "καθυστερήσει όσο μπορεί" την πληρωμή... Κάτι ίσως μπορεί να γίνει έως τότε...
Πως άραγε ένας σωστός οικογενειάρχης αντέχει να δουλεύει ήσυχος με απλήρωτο τον λογαριασμό της ΔΕΗ και για πόσες μερες;
Και αν του κόψουν το ρεύμα;
Πόσα θέλω για επανασύνδεση;

Εμένα κάτι μου βρωμάει...
Πως γίνεται η ΔΕΗ - οχι το εδώ γραφείο - να μην μπορεί να διορθώσει τις τιμές στο πρόγραμμα που εκτυπώνει τους λογαρισμούς;
Μήπως οι πολυήμερες καταλήψεις των Φωτοπουλαίων στο εκτυπωτήριο της ΔΕΗ, έβαλαν το χεράκι τους;

Το ίδιο θέμα έχει και πρόσφατο ποστ της ΣΑΥΡΑΔΑΣ , απ'όπου ξεσήκωσα το υπόμνημα του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: