Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ορκίζεται!


Βόλτα στη Σύρα θα πάνε οι νεοεκλεγέντες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ταξιδάκι από ολα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκαννήσου μέσα στα Χριστούγεννα. Ημέρες δόξας για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και αυτή είναι μόνο η αρχή βέβαια! Οι περισσότερες υπηρεσίες και τα σημαντικότερα λειτουργικά τμήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αγαίου, θα εδρεύουν και θα δραστηριοποιούνται στην Σύρα και αυτό φυσικά θα φέρνει συνεχώς στο νησί, ανθρώπους, χρήμα και δουλειές! Οι αγώνες για την διατήρηση της έδρας στην Σύρα με μπροστάρη τον βουλευτή μας Π.Ρήγα τώρα δικαιώνονται και ας φωνάζουν και ας διαμαρτύρονται όσο θέλουν οι Δωδεκαννήσιοι...Η έδρα της Περιφέρειας ήταν, παραμένει και θα παραμείνει στην Σύρα!

Διαβάζω στην "Κοινή Γνώμη":

"Για την ερχόμενη λοιπόν Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 11 το πρωί κλείστηκε το «ραντεβού» των 51 εκλεγμένων από τις περιφερειακές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ορκωμοσία, έτσι όπως επιτάσσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η τελετή θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, απ’ όπου θα ξεκινήσει ουσιαστικά ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ένας άγνωστος θεσμός, που ανοίγεται μπροστά μας και που σίγουρα η πορεία του δεν θα είναι «στρωμένη» με ροδοπέταλα. Μετά την ορκωμοσία, θα ακολουθήσει το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011, όπως αναφέρει ρητά η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, η εγκατάσταση των αιρετών, ενώ την επόμενη ημέρα, Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, συγκαλείται το συμβούλιο σε συνεδρίαση για την εκλογή των μελών του προεδρείου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι νέες αρχές που αναδείχθηκαν κατά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, θα πρέπει πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους, δηλαδή πριν από την 1η Ιανουαρίου, να ορκιστούν. Επομένως, αυτοί που πρέπει να ορκιστούν προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα είναι ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι τακτικοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Η εγκατάσταση των αιρετών γίνεται το Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2011, κατά ρητή επιταγή του νόμου. Να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη ημέρα αρχίζει και η άσκηση των καθηκόντων από τα νεοεκλεγέντα όργανα των περιφερειών, η θητεία των οποίων ειδικά για την περίοδο 2010-2014, λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2014.


Το περιφερειακό συμβούλιο για να λειτουργήσει, θα πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα. Η συγκρότηση του περιφερειακού συμβουλίου σε σώμα γίνεται με την εκλογή του προεδρείου του, το οποίο αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα. Για όσα αιρετά όργανα προβλέπεται θητεία 2,5 ετών, η πρώτη θητεία της ανωτέρω μεταβατικής περιόδου θα είναι διετής, ενώ η δεύτερη τελειώνει την 31/08/2010.

Η εκλογή των μελών του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου του πρώτου και την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου του τρίτου έτους της περιφερειακής περιόδου. Επομένως, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, συγκαλείται το συμβούλιο σε συνεδρίαση για την εκλογή των μελών του προεδρείου της πρώτης θητείας και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 γίνεται η εκλογή του προεδρείου για τη δεύτερη θητεία. Στην ίδια συνεδρίαση και μετά την εκλογή του προεδρείου γίνεται και η εκλογή της οικονομικής επιτροπής.

Το περιφερειακό συμβούλιο εκλέγει σε διακριτές φάσεις και με ξεχωριστές συνθέσεις, στην ίδια συνεδρίαση με μυστική ψηφοφορία τον πρόεδρο, ο οποίος αναδεικνύεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό του περιφερειακού συμβουλίου, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος αναδεικνύεται από τη μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου και τον γραμματέα, ο οποίος αναδεικνύεται από τη μειοψηφία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: