Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Κινδυνεύουν οι μέλισσες
από τα μεταλλαγμένα;


"Μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην εξαφάνιση των μελισσών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, σε παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 24 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι «αν η ΕΕ δεν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα το οικονομικό κόστος αυτής της απώλειας θα είναι ανυπολόγιστο»."

Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί με σαφή και αναμφισβήτητα επιστημονικό τρόπο οτι η γύρη και το νέκταρ από μεταλλαγμένα φυτά, είναι ο αίτιος για την εξαφάνιση των σμηνών.
'Ετσι τουλάχιστον μας λένε!
Όμως η καθυστέρηση των πορισμάτων δεν μου πολυαρέσει. Είναι κάτι χρονάκια ήδη που ξεκίνησε η μεγάλη απώλεια σμηνών στην Αμερική και πρόσφατα και στην Ευρώπη. Στην μεν Αμερική η καλλιέργεια μεταλλαγμένων είναι πλέον σε συνεχή άνοδο, αλλά στην Ευρώπη μόνο λίγες χώρες έχουν επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων για ζωοτροφές.
Κανονικά αφού όλοι αναγνωρίζουν την μεγάλη σοβαρότητα του ζητήματος του ξαφνικού θανάτου των μελισσών, οχι μόνο για τους μελισσοκόμους, αλλά κύρια για την ομαλή επικονίαση των φυτών, θα περίμενε κανείς οι έρευνες που λένε οτι διεξάγονται σε όλο τον κόσμο από ειδικά εργαστήρια, να έχουν καταλήξει σε ένα σαφή συμπέρασμα. Αντί γι'αυτό έχουμε συχνές αλλά αντικρουόμενες δημοσιεύσεις, οπου άλλες λένε οτι βλάφτουν και άλλες λένε οτι είναι αθώα τα μεταλλαγμένα φυτά.

Με αυτό όμως τον τρόπο της επιμελούς κωλυσιεργίας, τα μεταλλαγμένα κατακτούν ολοένα και περισσότερες αγορές, η καλλιέργειά τους αναπτύσσετε ταχέως και άντε βγάλτα μετά αν αποδειχθούν "ένοχα". Τι θα γίνουν οι καλλιεργητές;

Ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρασε ψήφισμα-απόφαση που επιτρέπει μεν σε κάποιο μέλος να απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, αλλά η γενική κατεύθυση θα είναι: κάντε οτι θέλετε! Είναι μια άθλια απόφαση που δυστυχώς υπογράφτηκε και από την πράσινη Μπιρμπίλη που είναι πρόθυμη να παραδώσει στις ΜΚΟ τον έλεγχο και την διαχείρηση βιοτόπων τάχα μου οτι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα, αλλά στις σημαντικές αποφάσεις που θα έπρεπε να τα "στήσει" υπέγραψε πειθήνια..

Με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι μέλισσες είναι πολύτιμες για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Η δραματική μείωση τους θα έχει ολέθριες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και την παγκόσμια οικονομία, καθώς το 76% των τροφίμων και το 84% των φυτικών ειδών εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίαση.

Το φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου των μελισσών απειλεί την ίδια μας τη διατροφή και έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. Από τις πιο πιθανές αιτίες του φαινομένου θεωρούνται τόσο οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, όσο και τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Δε μπορούμε να πειραματιζόμαστε άλλο με το τι καλλιεργούμε και το τι καταναλώνουμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα προϊόντα, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι αυτά δεν ευθύνονται για το θάνατο των μελισσών και την απειλή στη διατροφική μας ασφάλεια. Είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα τώρα, πριν το οικονομικό κόστος αυτής της απώλειας γίνει ανυπολόγιστο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη συνεχή βελτίωση του κλάδου με την οικονομική ενίσχυση της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας και μετά το 2013, μέσα από την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική».


Η είδηση ΕΔΩ: Κ. Αρσένης: Μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην εξαφάνιση των μελισσών

Δεν υπάρχουν σχόλια: