Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό


"Το ΦΠΑ στις τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες μειώνει από το 11% στο 6,5% η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον παραπαίοντα κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες την εφαρμογή του μέτρου θα προβλέπει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην φορολογία των επιχειρήσεων που θα καταθέσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρχές Δεκεμβρίου στην Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν την μείωση του ΦΠΑ ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Να σημειωθεί ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ πολύ χαμηλότερους από αυτόν που εφαρμόζει η Ελλάδα ( 11%). Για παράδειγμα στη Γαλλία ο συντελεστής ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες είναι 5,5%, στην Πορτογαλία και την Κύπρο 5%, στην Ισπανία 7%, στην Τουρκία 8% και στη Γερμανία 7%."


Καλό αυτό!
Είναι ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών μας υπηρεσιών, ήταν πάγιο αίτημα των επαγγελματικών οργανώσεων του τουριστικού κλάδου και σίγουρα θα αυξήσει τις αφίξεις και την απασχόληση.

Αν είναι να μας έλθουν και περισσότερα μανούλια σαν αυτό της εικόνας... ε τότε θα κάνουμε διάνα!!

2 σχόλια:

Anestis Ketsetzidis είπε...

Ναι
και πάλι δαγκωτό Κυκλάδες!

zepos είπε...

Ολοι οι τουριστικοί "παράγοντες" σχολίασαν πολύ θετικά την μείωση του ΦΠΑ. Το ζητάγανε μήνες τώρα, μάλιστα είχαν δικαίως μεγάλα παράπονα από την περσινή αύξηση.
Αυτό που μένει να διαπιστώσουμε είναι - εκτός από τα περισσότερα μανούλια - ΑΝ πράγματι μειωθούν οι τιμές των δωματίων σε ποσοστό ανάλογο με την μείωση του φόρου, ή οι μάγκες θα βρούν την ευκαιρία να κρατήσουν στο ύψος τους τις τιμές και να θελήσουν τσεπώνοντας την διαφορά του ΦΠΑ να ακυρώσουν στην ουσία την μείωση...
Ετσι βέβαια δεν πρόκειται να γίνουμε καθόλου ανταγωνιστικοί. Εδώ θα φανεί και η χρησιμότητα των τουριστικών οργανώσεων και των ελέγχων του Υπουργείου..