Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Καλλικράτεια μαθήματα .. δύο!

Αν γελάσατε στο προηγούμενο μάθημα καλώς. Τώρα είναι η ώρα για να ρίξουμε μια πιο σοβαρή ματιά στον νέο νόμο που αλλάζει οριστικά την αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Και ως φαίνεται ευτυχώς, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι πήραν στα σοβαρά την πρόσκληση της ΚΕΠΟΜ για το σεμινάριο, παραμέρισαν προς στιγμή τους σκυλοκαυγάδες και κάθησαν και άκουσαν με προσοχή τον κ.Καραγιλάνη. Η ΚΕΠΟΜ μας ενημερώνει για την εκδήλωση:

Στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μυκόνου, σε μια ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Κ.Ε.Πο.Μ., όσοι βρέθηκαν είχαν την μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης και κατάθεσης προβληματισμών για το σχέδιο «Καλλικράτης». Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου είχε τη χαρά να είναι οικοδεσπότης σε μια μοναδική συνεύρεση και μάλιστα σε καλή ατμόσφαιρα, των τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων του νησιού και πολλών εκ των συμμετεχόντων στους συνδυασμούς τους.

Ο εισηγητής κ. Στέλιος Καραγιλάνης μίλησε για ένα μέρος μόνο του Καλλικράτη. Χωρίζοντας σε ενότητες την ανάπτυξη του θέματος, επέμεινε ιδιαίτερα σε σημεία που υπήρχε ενδιαφέρον από το κοινό. Από την αρχή φάνηκε ότι θα χρειαζόμασταν χρόνο, για περαιτέρω διερεύνηση και γνωριμία με το νέο και άγνωστο πρόγραμμα με το οποίο θα κληθούμε να ασκήσουμε διοίκηση από την 1η Ιανουαρίου. Φάνηκε η αδυναμία του κράτους, η ανύπαρκτη προετοιμασία των δήμων, της Μυκόνου μη εξαιρουμένης και οι φόβοι για το απόλυτο χάος που θα επικρατήσει την πρώτη μεταβατική περίοδο.

Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα από τον εισηγητή. Για τη φιλοσοφία του προγράμματος, για την σύνδεσή του με το μνημόνιο και την λειτουργία του σε περίοδο κρίσης, για τα οικονομικά, τα διοικητικά, τα λειτουργικά, για τα νέα ήθη που φέρνει στο πρόσωπο της διοίκησης, τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε. Προβληματίστηκε το κοινό για τις δυνατότητες και τις γνώσεις που πρέπει να έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα στελεχώσουν τον Δήμο. Εκεί όμως που πραγματικά έμειναν όλοι με μια πικρή γεύση ήταν στη συνειδητοποίηση της ηλεκτρικής καρέκλας που σημαίνει πλέον η θέση του δημάρχου που θα εκλεγεί. Ήταν σαφής ο εισηγητής. Με μειωμένα έσοδα, με πάγωμα προσλήψεων και με το προβλεπόμενο χάος που θα δημιουργηθεί, αλίμονο σε όποιον είναι δήμαρχος. Θα χρεωθεί όλη την πιθανή αποτυχία. Παράλληλα όμως είναι και ένα στοίχημα, να μπορέσει με την ετοιμότητά του, την οργάνωση και τον σωστό προγραμματισμό, να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα και να παρουσιάσει θετικό έργο. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν εκείνοι που έχουν ικανότητες, εκείνοι που εργάζονται μεθοδικά και προγραμματισμένα. Μάλιστα καθώς είπε υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι ήδη έχουν δουλέψει από καιρό κι έχουν προγραμματίσει συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων, ούτε οι πολίτες, ούτε η Δημοτική Αρχή.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Δέσποινα Νάζου, επικεφαλής της Κ.Ε.Πο.Μ., είπε μεταξύ άλλων:

"Κύριοι υποψήφιοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι υποψήφιοι Σύμβουλοι, αγαπητοί πολίτες της Μυκόνου καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας στην εκδήλωσή που διοργανώνουμε απόψε για το Σχέδιο Καλλικράτης- μια εκδήλωση που μας αφορά όλους.

Πήραμε την πρωτοβουλία αυτής της διοργάνωσης γιατί συνειδητοποιήσαμε γρήγορα ότι η όλη προεκλογική διαδικασία, με τα βήματα που περιλαμβάνει (δηλ. Επαφές για εύρεση συμβούλων, συγγραφή προγράμματος, προεκλογική ενημέρωση στις εφημερίδες, στις ιστοσελίδες, κατάρτιση συνδυασμού) έπρεπε να πατά στέρεα πάνω σε αυτόν τον νόμο και τις ερμηνείες του. Επίσης το ίδιο σύντομα αντιληφθήκαμε ότι και για το μετεκλογικό τοπίο χρειάζεται όχι απλά να διαβάσουμε μόνοι μας το νόμο, όσοι θα εκλεγούμε, ή όσοι απλώς θέλουμε να ενημερωθούμε, αλλά χρειάζεται ανάλυση αυτού του σχεδίου από καταρτισμένους επιστήμονες για θέματα διοίκησης και αυτοδιοίκησης.

Μερικοί Δήμοι ήδη οργάνωσαν ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια για τους αιρετούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους απλούς πολίτες. Ελπίζουμε ότι κάτι παρόμοιο θα γίνει και στον δικό μας Δήμο επειδή αυτό που πρόκειται να συμβεί σε επίπεδο αυτοδιοίκησης θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητά μας. Απαιτείται όσοι εκλεγούν στο Δήμο να είναι ικανοί να τα βγάλουν πέρα με έναν νέο στενό γραφειοκρατικό σύστημα, με την οικονομική στενότητα και τους λίγους πόρους και με ένα βαρύ φορτίο νέων αρμοδιοτήτων που δεν τις είχαμε ποτέ φανταστεί. Κυρίως απαιτείται καλή, καθαρή συνεργασία, σεβασμός και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων, που θα έχει ο κάθε σύμβουλος ξεχωριστά και για να βγει σε πέρας η επόμενη πολύ απαιτητική τριετία.

Βέβαια ακόμη και αν εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας σε τοπικό επίπεδο και υποθέσουμε ότι εκλέξουμε τους άξιους και ικανούς από όλους τους συνδυασμούς, διερωτόμαστε, πόσο άξιο και ικανό είναι από την άλλη το ελληνικό κράτος να σταθεί στο ύψος του με δεδομένη την κρίση και τη διάρκειά της, αλλά και με δεδομένες τις χρόνιες αγκυλώσεις του.

Ήδη μια γερή γεύση πήραμε κατά τη διάρκεια κατάρτισης των συνδυασμών, αλλά και κατά την κατάθεσή τους στο πρωτοδικείο. Η κατάσταση ήταν χαοτική και δεν έφταιγε τόσο το αν εμείς είχαμε ή όχι προλάβει να προετοιμαστούμε, να έχουμε ερμηνεύσει σωστά τον Καλλικράτη, όσο το ότι οι κρατικές υπηρεσίες ήταν ακόμη σε μεγαλύτερο σκοτάδι. Υπήρξε μεγάλη αδυναμία του κράτους να ενημερώσει δια των φορέων του και να λύσει απλές απορίες των υποψηφίων που συμμετέχουν στις εκλογές με τον νέο Καλλικρατικό εκλογικό νόμο.

Μεταξύ μας οι υποψήφιοι, Νομαρχία, Περιφέρεια, Υπουργείο Εσωτερικών, μεγάλοι δήμοι, νομικοί σύμβουλοι, ειδικοί μελετητές… Όλοι δέχτηκαν τα τηλεφωνήματά μας κι όλοι φρόντισαν να μας δηλώσουν είτε την άγνοιά τους, είτε να προσθέσουν την διαφορετική κάθε φορά άποψη σε σχέση με την ερμηνεία μας ή ακόμα και την ερμηνεία που έδιναν τρίτοι.

Πολλά τα ερωτήματα λοιπόν για αυτό το νόμο. Θα είναι εφαρμόσιμος; Τί είδους συνέπειες θα έχει στη νησιώτικη καθημερινότητά μας; Θα λειτουργήσει υπέρ όλων των πολιτών; Πώς θα επιδράσει οικονομικά στην τοπική κοινωνία; Θα μας προστατέψει από τις πελατειακές σχέσεις, θα ισχυροποιήσει μια δημοκρατική διοίκηση; Θα έχει ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς;

Η ΚΕΠΟΜ απόψε αρχίζει τον κύκλο της ενημέρωσης και του διαλόγου για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Σίγουρα δεν πρόκειται να εξαντληθούν σήμερα όλα τα ζητήματα- αλλά τουλάχιστον ας αρχίσουμε από κάπου. Περιμένουμε οπωσδήποτε να ακολουθήσει συστηματική ενημέρωση από το ΔΗΜΟ, ανοιχτή και για το κοινό και σε αυτό θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε."


Στην εκδήλωση είχαν κληθεί και απηύθυναν χαιρετισμό οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας, Ανδρέας Φιορεντίνος και Αντώνης Κουσαθανάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: