Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Έρευνες του στρατού των ΗΠΑ αθωώνουν τα μεταλαγμένα για την εξαφάνιση των μελισσών


Ένας μύκητας και ένας ιός, συμμάχησαν για να ξεπατώσουν τα μελισσοσμήνη του κοσμάκη. Αυτό λένε οι επιστήμονες του στρατού των ΗΠΑ, που βάλθηκαν να μας αποδείξουν οτι τα μεταλαγμένα είναι αθώα. Δεν φταίνε - λέει - η γύρις των βελτιωμένων γεννετικά φυτών που είχε ενοχοποιηθεί, αλλά ούτε και τα εντομοκτόνα.. Καλά που δεν έβγαλαν ένα πόρισμα που να μας έλεγε οτι οι μέλισσες πάσχουν από μελαγχολία και αυτοκτονούν... ωσάν τις φάλαινες και τα ρινοδέλφινα που ενώ είναι φανερό οτι τα στρατιωτικά πανίσχυρα σόναρ τις στέλνουν να πεθάνουν στις ακτές, αυτοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά και μας λένε οτι είναι ανεξήγητο μεν, αλλά οτι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο! Ρε δεν μας ψήνετε!!

Το δημοσίευμα λέει οτι καθένας από τους δύο παράγοντες δεν είναι θανατηφόρος από μόνος του αλλά ο συνδυασμός είναι ικανός να σκοτώσει τα έντομα. Μάλιστα! Ξαφνικά έκαναν κολεγιά δύο είδη ξένα και τελείως διαφορετικά! Ας δούμε τι γράφουν όμως:

"Φως στα μυστηριώδη αίτια της σημαντικής μείωσης του αριθμού των μελισσών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έριξαν Αμερικανοί επιστήμονες ενοχοποιώντας έναν μύκητα από κοινού με έναν ιό.

Από το 2006 ο αριθμός των μελισσών στις αποικίες στις ΗΠΑ σημείωσε κάθετη πτώση που ξεπέρασε το 20% και έφτασε μέχρι και το 40% σε κάποιες περιπτώσεις. Αρχικά, τα αίτια παρέμεναν αβέβαια: η πτώση είχε αποδοθεί σε εντομοκτόνα ή στα γενετικά τροποποιημένα φυτά, αναφέρουν οι New York Times.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι οι μέλισσες δεν πέθαιναν στις κυψέλες αλλά τις εγκατέλειπαν και μετά πέθαιναν μόνες.

Στην έρευνά τους, επιστήμονες του στρατού των ΗΠΑ και εντομολόγοι από τη Μοντάνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μύκητας N. ceranae που αλληλεπιδρά με ένα ιό ευθύνονται για τη ραγδαία πτώση του αριθμού των μελισσών.

Καθένας από τους δύο παράγοντες δεν είναι θανατηφόρος από μόνος του αλλά ο συνδυασμός είναι ικανός να σκοτώσει τα έντομα.

Αν και δεν έχουν εντοπίσει τον ακριβή μηχανισμό, οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τη επιβλαβή δράση του μύκητα και του ιού στο πεπτικό σύστημα των εντόμων.

Είναι πιθανόν ότι οι μέλισσες χάνουν τις εντυπωσιακές δυνατότητες προσανατολισμού που έχουν ή για κάποιο λόγο αρχίζουν να φέρονται περίεργα μέσα στην κοινότητά τους με αποτέλεσμα να την εγκαταλείπουν, κάτι που τις οδηγεί στον θάνατο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One."


Η είδηση εδω: Ένας μύκητας και ένας ιός αποδεκάτιζαν τις μέλισσες στις ΗΠΑ, αναφέρουν οι επιστήμονες

2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Γειά σου zepos.Διάβασα οτι ο κύριος ερευνητής Jerry Bromenshenk καθηγητής του Πανεπιστημίου της Montana χρηματοδοτήθηκε για να κάνει την έρευνά του από την Bayer CropScience την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής νεονικοτινοειδών στις Η.Π.Α.
Τυχαίο;
Δες και εδώ: http://mistressbeek.com/2010/10/09/why-the-ny-times-wants-you-to-believe-ccd-is-solved/

zepos είπε...

Τα γνωστά!
Πάντως χωρίς να είμαι ειδικός και μόνο το "συμπέρασμα" οτι μύκητας συμμάχησε με ιό μόνο για να πλήξει μελίσσια "μυρίζει" άσχημα!

Επίσης η "αμνησία" που παθαίνουν οι μέλισσες και δεν μπορούν να βρούν τον δρόμο επιστροφής, αφού ΔΕΝ βρίσκουν πτώματα στις κυψέλες, πάλι βαράει καμπανάκι για φάρμακα ή προϊόντα στις γύρες που την αποπροσανατολίζουν.

Η προσπάθεια να αθωώσουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα είναι έντονη και πολυδάπανη. Δεν πρόκειται να κάνουν οικονομίες εδώ μια και παίζονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

Εμείς με ΚΑΘΕ τρόπο πρέπει να πιέσουμε τους πολιτικούς μας να ΜΗΝ δεχθούν ΠΟΤΕ στην χώρα μας, οχι μόνο την παραγωγή τους, αλλά ούτε και την εμπορία τους σαν τροφές των ζώων. ΤΙΠΟΤΑ!